©pairhandmade - stock.adobe.com

Medicijnen op de hand

Droge ogen door ziekte en medicijnen

Gemeenschappelijke oorzaken van droge ogen zijn een aantal ziekten zoals reuma, diabetes of schildklierproblemen. Maar ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan de traanfilmproductie beïnvloeden.

Ziekten Droge ogen, een veel voorkomende bijwerking

Er is een hele reeks aandoeningen die kunnen leiden tot droge ogen en daarmee gepaard gaande symptomen zoals jeuk, roodheid en een gevoel van een zandkorrel in je oog: Schildklieraandoeningen, reuma en diabetes zijn veel voorkomende oorzaken, maar virale of bacteriële infecties kunnen ook de oorzaak zijn. Onder andere neurodermitis en rosacea kunnen zwelling van de oogleden veroorzaken, terwijl de ziekte van Parkinson de kwaliteit van de traanfilm kan aantasten en kan leiden tot verminderde bevochtiging van de ogen. De auto-immuunziekte sclerodermie kan het bindweefsel aantasten en leiden tot fibrose van de traanklier, die niet langer voldoende traanvocht kan produceren.

Behandeling: Wat helpt bij droge ogen?

Verdere informatie

De schildklier Droge ogen mogelijk bij slechtwerkende schildklier

Schildklieraandoeningen beïnvloeden het metabolisme van het lichaam, wat op zijn beurt de traanproductie kan beïnvloeden. Daarom klagen veel patiënten met schildklieraandoeningen over chronische droge ogen. Dit komt vooral voor na auto-immuunziekten zoals de ziekte van Graves of Hashimoto's thyroiditis, maar ook in het geval van endocriene orbitopathie, een auto-immuunziekte die de oogkas aantast. In het geval van hypothyreoïdie bijvoorbeeld kan het hormonale tekort de slijmvliezen aantasten en leiden tot een verminderde of gebrekkige traanfilmproductie. Aangezien schildklieraandoeningen vaak chronisch zijn, is permanente smering van de ogen noodzakelijk.

  • ©burdun - stock.adobe.com

Symptomen Hoe herken je droge ogen?

Hylo Dual Intense packshot

HYLO DUAL INTENSE® Intense bevochtiging van zeer droge ogen

Reuma Verstoorde werking van de traanklieren

Reumatische aandoeningen uiten zich door een verscheidenheid aan symptomen die vooral de gewrichten aantasten. Reumapatiënten hebben echter vaak tegelijkertijd last van droge ogen, wat te wijten kan zijn aan een disfunctie van de slijmvliezen. Vooral bij het syndroom van Sjögren, dat ook een auto-immuunziekte is, richt het afweersysteem van het lichaam zich op de lacrimale en speekselklieren. De gevolgen: de productie van de beschermende traanfilm wordt verminderd en de ogen worden droog. Over het algemeen mag de behandeling van droge ogen bij patiënten met reuma niet worden verwaarloosd, anders kunnen chronische ontstekingen en zelfs permanente oogschade het gevolg zijn.

  • ©Evrymmnt - stock.adobe.com

Diabetes Hoge bloedsuikerspiegel kan bloedvaten en zenuwvezels beschadigen

De chronische stofwisselingsziekte diabetes mellitus (ook bekend als suikerziekte) is een van de meest wijdverspreide ziekten van onze tijd. Tijdens het verloop van de ziekte kan diabetische retinopathie ontstaan, een ziektegerelateerde verandering van het netvlies die zelfs tot blindheid kan leiden. Onvoldoende bloedtoevoer naar de verschillende oogstructuren kan ook de zenuwen beschadigen die de traanklieren aansturen. Als de traanproductie begint af te nemen, wordt het oog niet langer voldoende gesmeerd en wordt het steeds droger. Om ernstige oogschade te voorkomen, moeten diabetici daarom regelmatig een oogarts bezoeken voor controle.